donderdag 7 augustus 2014

Weer brandende autobanden op Maidan


Een poging om Maidan te ontruimen is vanmorgen op een hele toestand, compleet met stapels brandende autobanden en stenen gooiende activisten. Zo'n 300 gemeentewerkers kwamen vanmorgen naar het Onafhankelijkheidsplein in Kiev en begonnen met het opruimen van de restanten van het anti-regeringsprotest van de afgelopen winter dat leidde tot het vertrek van president Viktor Janoekovitsj en zijn regering.

Toen de opruimwerkzaamheden op Maidan en Kiev's belangrijkste winkelstraat Chrestjatik werden bemoeilijkt door de activisten, riepen de gemeentwerkers de hulp van de politie in. Die arresteerde een activist.

De eind mei gekozen burgemeester Vitali Klitsjko kondigde al enkele keren aan dat Maidan weer gewoon Maidan moet worden. ''Maidan is niet langer het symbool van verandering, van wat het volk wilde bereiken. Het is nu gevaarlijk om naar Maidan te gaan. Er wordt soms geschoten en gevochten. We proberen de mensen op het plein er van te overtuigen dat ze weg moeten, dat het zo niet langer kan'', zei hij in een interview met Radio Free Europe/Radio Liberty.

De inwoners van de hoofdstad zijn het met hem eens, getuige de uitslag van een opiniepeiling over de situatie in het centrum van Kiev. Daaruit bleek dat zeker 80 procent van hen af wil van de activisten op het plein die ze niet meer zien als vertegenwoordigers van EuroMaidan, maar als een stelletje criminelen en dronkenlappen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: