zaterdag 2 augustus 2014

Spannend weekeinde voor inwoners Odessa

De politie in de stad Odessa zet liefst 700 agenten in om vandaag en morgen de orde te handhaven. Voor vandaag is een demonstratie gepland van tegenstanders van Maidan, het anti-regeringsprotest onder de in februari afgezette president Viktor Janoekovitsj. Een concert van zangeres Ani Lorak in Arkadia kan volgens de politie ook voor ongeregeldheden zorgen en dan is er ook nog het Gevecht van de Titanen in het stadspark.

Bij dit alles komt de waarschuwing van de staatsveiligheidsdienst SBU dat radicale groeperingen voor onrust willen zorgen met protesten en mogelijk het bezetten van overheidsgebouwen in de stad. Het zou de radicalen er volgens de SBU om begonnen zijn om gevechten met politieke tegenstanders en de politie uit te lokken.

Op vrijdag 2 mei was Odessa het toneel van een hevige strijd tussen voor- en tegenstanders van de huidige regering. Bij gevechten en een brand in een overheidsgebouw waar tegenstanders van Maidan hun toevlucht zochten, kwamen die dag 49 mensen om.

Inmiddels hebben de fans van de voetbalteam Tsjornomorets, Dinamo, Dnipro en Metalist laten weten dat zij niet van plan zijn om rotzooi te gaan schoppen in Odessa. Ook Odessa Euromaidan en de radicale Rechtse Sektor hebben dat ontkend.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: