dinsdag 12 augustus 2014

Russisch konvooi vertrokken naar Oost-Oekraïne

Een Russisch konvooi van zo'n 280 trucks met humanitaire hulpgoederen is vanuit de regio Moskou onderweg richting Oost-Oekraïne. Dat meldt het Russische persbureau Itar-Tass. Volgens de website van propagandazender Russia Today vervoeren de trucks voedsel, geneesmiddelen en drinkwater. Behalve 400 ton graan, 100 ton suiker en 62 ton babyvoeding bevat het konvooi 12.000 slaapzakken en 69 generatoren.

''Daarover zijn afspraken gemaakt met Oekraïne'', zei de Russische presidentswoordvoerder Dmitri Peskov. Gisteren waarschuwden de Verenigde Staten dat iedere Russische inmenging in Oekraïne zonder toestemming van Kiev ''onacceptabel'' is en een schending van het internationale recht zou zijn. Het hulptransport moet door het Rode Kruis Oekraïne binnen worden gebracht.

Rusland heeft ondertussen een troepenmacht van 20.000 man verzameld langs de Oekraïens-Russische grens, meldt de NAVO. Die waarschuwt dat de humanitaire actie als dekmantel zou kunnen dienen voor een Russische invasie. Oekraïne heeft het over overigens over 45.000 Russische militairen aan de grens.

Deze humanitaire missie wordt volgens woordvoerder Peskov uitgevoerd door burgers en niet met behulp van het Russische leger. Volgens regionale autoriteiten in Moskou zijn de hulpgoederen ''verzameld door inwoners van Moskou en de regio rondom de hoofdstad'', meldt Russisch persbureau Ria Novosti.

Op Twitter is al sinds gisteravond sprake van grote verontrusting. Veel Oekraïense twitteraars zien het hulptransport als een poging om toch militair binnen te vallen, bijvoorbeeld als het konvooi eenmaal in Oekraïne wordt aangevallen door de pro-Russische rebellen. Dan zou de Russische regering zich genoodzaakt voelen in te grijpen door de beschuldigende vinger richting het Oekraiense leger te wijzen.

Dat vermoeden wordt nog versterkt door uitlatingen van Valeri Chali in het televisieprogramma Vrijheid van meningsuiting van ICTV. Chali is plaatsvervangend hoofd van de presidentiële organisatie. Hij beklaagde zich er gisteravond laat over dat de separatisten tot tweemaal toe hebben geweigerd mee te praten over de beveiliging van het hulptransport als dat eenmaal is aangekomen in door de rebellen beheerste gebieden.

Chali was vrijdagavond degene die naar buiten bracht dat het slechts met een uiterste diplomatieke poging eerder die avond was gelukt om een Russisch hulptransport met militaire begeleiding aan de grens tegen te houden.

Bronnen: NU.nl, Kyiv Post, Twitter

Geen opmerkingen: