woensdag 6 augustus 2014

Repatriëringsmissie MH17 wordt afgebroken

De repatriëringsmissie in het oosten van Oekraïne wordt afgebroken. De veiligheidssituatie daar verslechtert met de dag. Dat zei premier Mark Rutte vanavond in een persconferentie. Morgen zal nog wel een vliegtuig met persoonlijke bezittingen vanuit Charkiv naar Nederland vliegen. "Het is niet zinvol om de repatriëringsmissie nu voort te zetten", aldus Rutte, die de nabestaanden van de slachtoffers en de fractievoorzitters in de Tweede Kamer voor de persconferentie inlichtte over het besluit. "Als het veilig genoeg is, komen we terug om het werk af te maken."

Rutte liet weten dat hij ''onze mensen niet aan onnodige risico's wil blootstellen''. De ambitie is terugkeren op de crashsite, aldus Rutte. ''We stoppen nu, maar we stoppen niet." Een klein team blijft in de regio achter. De lokale bevolking houdt zo de mogelijkheid om stoffelijke resten en persoonlijke spullen die worden gevonden over te dragen.

Volgens Rutte heeft het repatriëringsteam ''goede dagen'' gehad, afgewisseld met ''zeer slechte dagen'', waarop de toegang tot de rampplek zeer beperkt was. De belangrijkste gebieden zijn volgens de premier doorzocht. Volgens Rutte is een 'lichtpuntje' dat de afgelopen dagen weinig stoffelijke resten zijn geborgen: dat lijkt erop te wijzen dat in de dagen na de ramp meer is gebeurd dan tot nu toe werd aangenomen. Over twee of drie weken hoopt hij dat duidelijk is hoeveel lichamen van slachtoffers inmiddels zijn geborgen.

De Nederlandse, Australische en Maleisische experts moesten de plek van de vliegramp in Oekraïne vandaag eerder verlaten door een schietpartij in de omgeving.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: