zondag 10 augustus 2014

Porosjenko wil humanitaire hulp Donetsk toestaan

President Petro Porosjenko is bereid humanitaire hulp in de belegerde stad Donetsk toe te staan, op voorwaarde dat dit in internationaal verband gebeurt en zonder militaire begeleiding. Een derde voorwaarde is dat elk hulpkonvooi via een door het Oekraïense leger gecontroleerde grensovergang gebeurt.

De pro-Russische separatisten in Donetsk hebben gisteren een staakt-het-vuren aangeboden vanwege de slechte humanitaire situatie in de stad. De Russische rebellen-aanvoerder Igor Strelkov gaf enkele uren daarvoor te kennen dat het Oekraïense leger de stad volledig heeft omsingeld. Er worden nu door de Oekraïense autoriteiten pogingen gedaan om zoveel mogelijk kinderen weg te krijgen uit het oorlogsgebied.

Het leger heeft in de afgelopen nacht het offensief tegen de rebellen voortgezet, waarbij volgens de website Censor.net het door de rebellen beheerste gebied verder is verkleind Censor.net baseert zich op informatie van het leger dat meldt dat veel militair materieel is vernield en rebellen zijn gedood.

Het leger zegt nog steeds vanaf Russisch grondgebied te worden beschoten met mortiergranaten en artillerievuur op posities in het grensgebied tussen Donetsk en Loehansk.

Bronnen: Kyiv Post, Censor.net

Geen opmerkingen: