woensdag 13 augustus 2014

Porosjenko voorziet drie Russische scenario's

De Oekraïense president Petro Porosjenko voorziet drie mogelijke scenario's met het Russische konvooi met hulpgoederen. Zijn woordvoerder Svjatoslav Tsegolko legde vanavond tijdens een persconferentie uit welke dat zijn. Het eerste scenario gaat uit van een invasie op Oekraïens grondgebied onder het mom van een transport van hulpgoederen.

Het tweede scenario is dat de hulpgoederen met militair geweld van de Russen de provincie Charkiv binnen worden gebracht en het derde scenario is dat het konvooi Loehansk bereikt via de dichtstbij zijnde grensovergang.

Gouverneur Igor Baloeta van Charkiv heeft inmiddels laten weten dat de Russische vrachtwagens niet meer aan de grens van zijn provincie worden verwacht. De separatisten controleren weliswaar grensposten dichtbij Loehansk waar het transport Oekraïne binnen kan komen, maar Oekraïense en Amerikaanse regeringswoordvoerders hebben al herhaaldelijk gewaarschuwd dat dit gezien wordt als een daad van agressie.

Een anonieme topambtenaar heeft de redactie van de Kyiv Post laten weten dat momenteel onderhandeld wordt over het onder controle brengen van het Oekraïense leger van de grensovergang Izvarine in de provincie Loehansk. De rebellen controleren bijna 200 kilometer van de grenslijn die de provincie scheidt van de Russische provincie Rostov. Maar het is onduidelijk of het Rode Kruis meewerkt aan deze oplossing. Zonder de medewerking van de internationale hulporganisatie kan de lading van de Russische vrachtwagens niet worden aangemerkt als hulpgoederen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: