maandag 11 augustus 2014

Poetin wil plan voor hulpkonvooi doorzetten

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie heeft de Russische president Vladimir Poetin gewaarschuwd dat hij onder geen beding militairen naar Oekraïne moet sturen, ook niet als begeleiders van een humanitair transport. Barroso belde met Poetin nadat het Kremlin had aangekondigd dat samen met het Rode Kruis een hulpkonvooi naar het buurland wordt voorbereid.

Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen had eerder Rusland er al van beschuldigd dat dit land onder het mom van humanitaire hulp een militaire inval voorbereidt. Het Rode Kruis heeft nog niet gereageerd op de Russische mededeling over een hulptransport in samenwerking met de internationale hulporganisatie. Afgelopen vrijdagavond werd een Russisch hulpkonvooi met militaire begeleiding aan de grens tegen gehouden. Het Rode Kruis ontkende toen betrokkenheid.

Op de Russische televisie heeft minister Sergei Lavrov van Buitenlandse Zaken vanavond gezegd dat overeenstemming over een hulpkonvooi voor Oost-Oekraïne is bereikt met de Oekraïense regering en met het Rode Kruis. Lavrov kondigde aan dat Rusland ''zo snel als mogelijk'' het plan voor een hulpkonvooi doorzet, waarbij hij zei te hopen dat het Westen hier geen stokje voor steekt.

Bronnen: BBC, The Interpreter

Geen opmerkingen: