donderdag 14 augustus 2014

Parlement maakt onder druk flinke stappen

Het parlement heeft vandaag een aantal belangrijke wetsvoorstellen aangenomen, waaronder die met sancties tegen Russische bedrijven en personen en een wetsvoorstel om het Oekraiense gasdoorvoernet te moderniseren met de hulp van Westerse partners. Tegelijkertijd is het niet gelukt om de Kieswet te veranderen; het parlement kon het er al niet over eens worden om twee wetsvoorstellen op de agenda te plaatsen, laat staan dat er over gestemd kon worden.

De sancties tegen 65 bedrijven en 172 personen die de pro-Russische separatisten steunen werden met net iets meer dan de helft van de stemmen aangenomen door het parlement. Premier Arseni Jatsenjoek zei afgelopen dinsdag nog dat de Russische tegenmaatregelen de Oekraiense economie weliswaar zullen schaden, maar dat dit ''niets is, vergeleken met de offers die de soldaten en de burgers in het oosten van het land moeten brengen''.

Het oorspronkelijke wetsvoorstel voor de sancties omvatte een aantal omstreden maatregelen. Zo zou de Nationale Veiligheidsraad de bevoegdheid krijgen om websites, kranten en televisie- en radiozenders te sluiten als die informatie geven die strijdig is met de nationale veiligheid. In het definitieve wetsvoorstel is deze bepaling geschrapt. Reporters Without Borders, de mensenrechtenorganisatie Freedom House en de OVSE hadden hiertegen bezwaar gemaakt, omdat de clausule in strijd zou zijn met de vrijheid van meningsuiting.

Het gasdoorvoersysteem wordt definitief niet volledig geprivatiseerd. Daarvan was in de afgelopen jaren meermalen sprake, maar in het vandaag door het parlement aangenomen wetsvoorstel is vastgelegd dat het systeem dat aardgas van Rusland richting Europa transporteert staatseigendom blijft. Wel kan 49 procent van de aandelen worden aangeboden aan een investeerder uit Europa of de Verenigde Staten. Het gasdoorvoersysteem is met een geschatte waarde van 25 miljard dollar het meest waardevolle bezit van staatsenergiebedrijf Naftogaz dat er op jaarbasis 3 miljard dollar mee kan verdienen.

Een omstreden wetsvoorstel om tot een grote opruiming te komen onder corrupte overheidsbestuurders werd na veel vijven en zessen aangenomen. Het parlement voelde er aanvankelijk niet veel voor om over het voorstel te praten, laat staan om het aan te nemen.

Parlementsvoorzitter Oleksandr Toertsjinov liet vanmorgen echter weten dat hij net zo lang door wilde gaan met vergaderen totdat het wetsvoorstel zou zijn aangenomen.

Buiten het parlementsgebouw drongen enkele honderden betogers daar ook op aan. Het wetsvoorstel houdt in dat medestanders van de in februari afgezette president Viktor Janoekovitsj geen overheidsfuncties meer mogen vervullen.

Het vandaag aangenomen wetsvoorstel is van groot belang voor de nationalistische partij Svoboda. Die doet het erg slecht in de peilingen en kan met dit succes wellicht weer aanhang verwerven. ''Al in 2005 hebben we het voorstel gedaan om corrupte bestuurders te weren. Als toen naar ons was geluisterd, dan had Janoekovitsj niet eens president kunnen worden'', liet partijleider Oleh Tiahnibok twee dagen geleden al weten. Vandaag stemde de fractie van Svoboda als enige in haar geheel voor het wetsvoorstel.

Een wijziging van de Kieswet om de parlementsverkiezingen, en dan vooral de kandidatenlijsten, transparanter te maken, laat nog altijd op zich wachten. De tijd dringt, want het is de bedoeling dat er in oktober vervroegde parlementsverkiezingen zijn.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: