dinsdag 5 augustus 2014

OVSE: geen Oekraïense soldaten gedeserteerd

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) werpt een heel ander licht op het verhaal van de 449 Oekraïense militairen die gedwongen waren Russisch grondgebied binnen te gaan omdat ze werden aangevallen door rebellen en zonder munitie kwamen te zitten. Gisteren werd nog gemeld uit Rusland dat 246 soldaten hadden aangegeven dat ze daar wilden blijven. 
 
De OVSE meldt echter dat niet 437 Oekraïense militairen de grens over zijn gegaan, richting Oekraïne, maar zelfs circa 600. Twaalf militairen zouden, eenmaal op Russisch grondgebied, hebben verklaard dat ze de wapens wilden neerleggen. De OVSE heeft echter informatie dat de twaalf in de nacht van zondag op maandag terug de grens over zijn gegaan. 
 
In de nacht van zondag op maandag volgen nog eens 437 militairen, inclusief 147 manschappen van de grensbewaking. Nog eens 192 militairen blijken volgens de OVSE per bus terug naar Oekraïne te zijn gegaan, terwijl de overigen aankondigden dat zij dat ook wilden doen. De waarnemers van de OVSE hebben bij de Russische autoriteiten nagevraagd hoeveel Oekraïense militairen politiek asiel hebben aangevraagd. Het antwoord: niet één.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: