donderdag 7 augustus 2014

Ontruiming Maidan mislukt door verzet activisten

De ontruiming van Maidan is vandaag mislukt door het verzet van een honderdtal activisten. Die staken autobanden in brand en gooiden met stenen naar de 300 gemeentewerkers die de restanten van de afgelopen winter opgeworpen barricades op en rond het Onafhankelijkheidsplein in Kiev kwamen weghalen.

Op het plein staat nog altijd een tentenkamp, maar volgens de autoriteiten gaat het niet meer om de actievoerders van weleer die opkwamen voor een democratischer Oekraïne. De achterblijvers zijn in feite daklozen die zich te buiten gaan aan allerlei criminele activiteiten. De pas aangetreden burgemeester Vitali Klitsjko wil ze weg hebben, maar dat gaat niet vanzelf. Al lukte het afgelopen maand al wel om de barricades weg te halen van de Chrestjatikstraat.

De politie meldt dat bij de ontruimingsactie van vandaag 'geweren, handgranaten, messen de molotovcocktails'' in beslag zijn genomen. Er werden ook militairen ingezet bij de ontruiming. Niet om de activisten weg te krijgen, maar om de gemeentewerkers te beschermen tijdens hun werkzaamheden. Onder de politie, maar ook onder de militairen zouden vandaag gewonden zijn gevallen, vooral doordat ze geraakt werden door stenen.

Volgens een woordvoerder van de activisten is een ontruiming alleen mogelijk na onderhandelingen met burgemeester Klitsjko en president Petro Porosjenko. ''Alleen met deze twee willen we praten, niet met de politie of de militairen die hier vandaag zijn ingezet.''

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: