vrijdag 1 augustus 2014

'Oligarchen dwarsbomen nieuwe verkiezingen'

Parlementsleden en oligarchen proberen momenteel hun belangen veilig te stellen door nieuwe verkiezingen te saboteren, aldus adviseur Mikola Tomenko van president Petro Porosjenko. Er wordt achter de schermen druk overlegd hoe ze vervroegde verkiezingen tegen kunnen houden, meldt de nieuwssite Obozrevatel.com op gezag van Tomenko.

De regeringscoalitie van premier Jatsenjoek's Moederlandpartij viel uiteen toen Oedar en Svoboda ruim een week geleden opstapten. Meteen werd geroepen om vervroegde parlementsverkiezingen. Zelfs een datum werd al genoemd: zondag 28 september.

Een besluit daartoe moet van het parlement zelf komen, waarna de president er zijn goedkeuring aan moet hechten. Porosjenko heeft al bij herhaling te kennen gegeven dat hij een groot voorstander is van het kiezen van een nieuw parlement dat de politieke verhoudingen beter weerspiegelt dan nu het geval is.

Er zijn namelijk nogal wat parlementsleden opgestapt uit de voormalige regeringspartij, de Partij van de Regio's. Ook is een week geleden de fractie van de Communistische Partij ontbonden. Onder de bevolking is veel draagvlak voor nieuwe verkiezingen. Uit een recente opiniepeiling blijkt dat 70 procent dat nodig vindt.

Parlement en president moeten binnen 30 dagen beslissen over nieuwe verkiezingen. Die termijn loopt op 24 augustus af. Porosjenko's adviseur noemt zondag 26 oktober als verkiezingsdag. De parlementsverkiezingen zijn altijd op de laatste zondag van oktober. Het huidige parlement werd in oktober 2012 gekozen.

Bron: ZIK

Geen opmerkingen: