vrijdag 8 augustus 2014

Oekraïne wil gasdoorvoer uit Rusland stoppen

De Oekraïense regering overweegt de doorvoer van aardgas vanuit Rusland naar Europa stil te leggen en een verbod in te stellen voor Russische luchtvaartmaatschappijen om gebruik te maken van het haar luchtruim. Oekraïne krijgt zelf al sinds begin juni geen gas meer van Rusland geleverd vanwege een geschil over de hoogte van de gasprijs en als gevolg daarvan een flinke gasschuld die Oekraïne weigert te betalen.

Premier Arseni Jatsenjoek zei vandaag dat de maatregelen deel uitmaken van een pakket strafmaatregelen tegen het buurland waarover het parlement komende dinsdag geacht wordt te stemmen. Ook worden sancties voorgesteld tegen 172 personen en 65 Russische bedrijven die er van worden verdacht dat zij de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne steunen. 

Rusland noemt de door Jatsenjoek aangekondigde sancties als ''een pr-stunt om het Westen op de hand van Oekraïne te krijgen'', zoals een regeringsfunctionaris aan het persbureau Interfax liet weten. Hij voegde er aan toe dat een officiële reactie van de kant van Rusland te verwachten is als het Oekraïense parlement het wetsvoorstel eenmaal heeft aangenomen.

Bron: Deutsche Welle

Geen opmerkingen: