vrijdag 1 augustus 2014

Oekraïne en Rusland praten over EU-verdrag

Terwijl de verwijten over en weer vliegen, blijkt dat er toch nog altijd contacten zijn tussen de Oekraïense en Russische regering. Het blijkt dat beide landen met de Europese Unie in gesprek zijn over de economische gevolgen van het associatieverdrag en het daarbij behorende vrijhandelsverdrag dat Oekraïne vorige maand sloot met de EU. Rusland vreest met name de gevolgen van het vrijhandelsverdrag dat er toe zou kunnen leiden dat veel Europese producten via Oekraïne op de markt komen en die gaan verstoren.

Daarover is vandaag op ministerieel niveau gesproken. De vertegenwoordigers van beide regeringen waren overigens niet lijfelijk aanwezig, maar ze hielden een videoconferentie. De Russische minister Alexei Oeljoekajev van Economische Ontwikkeling en de Oekraïense minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken overlegden zo met Eurocommissaris Karel De Gucht.

Volgens de Russische ambassadeur bij de EU, Vladimir Chizov, is afgesproken dat zijn regering een inventarisatie maakt van de nadelen die Rusland van het vrijhandelsverdrag denkt te ondervinden en dat die lijst aan zowel Oekraïne als de EU wordt gestuurd. Een volgende overleg staat gepland voor 12 september, aldus Chizov.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: