vrijdag 15 augustus 2014

NAVO ziet Russische voertuigen Oekraïne in gaan

De NAVO heeft waargenomen dat Russische militaire voertuigen de grens met Oekraïne zijn overgestoken. ''Afgelopen avond hebben we een Russische inval in Oekraïne gezien'', aldus NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen. Hij sprak nog niet van een invasie.

Wel bevestigt het volgens Rasmussen ''het feit dat een voortdurende stroom wapens en strijders'' van Rusland naar het oosten van Oekraïne gaat. Hij noemde het een duidelijk bewijs van de Russische betrokkenheid bij de destabilisatie van Oost-Oekraïne. Eerder maakten Britse verslaggevers en de regering van Oekraïne al melding van het binnendringen van Russische pantservoertuigen en vrachtwagens.

Oekraïne vreest dat het Russische konvooi geen goede bedoelingen heeft. Rusland benadrukt echter dat het konvooi slechts hulpgoederen brengt voor de burgers in Oost-Oekraïne. Oekraïense grenswachten zijn volgens persbureau AP vandaag samen met medewerkers van het Rode Kruis de grens met Rusland overgestoken om de lading van de Russische vrachtwagens te controleren.

Het Rode Kruis wil het konvooi pas overnemen als de veiligheid van de Rode Kruismedewerkers is gegarandeerd. Gezien de omvang van het konvooi, kan het in orde maken van het papierwerk enkele dagen duren. Dat zegt Laurent Corbaz, die aan het hoofd staat van de operatie, tegen de BBC. Ook het Russische ministerie voor rampenbestrijding gaat ervan uit dat de trucks nog "enkele dagen" stilstaan.

Het konvooi is omstreden. De Oekraïense regering wilde woensdag al de trucks niet toelaten omdat de hulpmissie niet is afgestemd met het Internationale Rode Kruis. Kiev en het Westen vrezen dat Rusland een humanitaire hulpmissie als dekmantel wil gebruiken voor een militaire invasie. Rusland noemt die bewering "absurd".

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: