zaterdag 16 augustus 2014

Nationale Veiligheidsraad: 'Rebellen in paniek'

De paniek heeft toegeslagen bij de rebellen in het oosten van Oekraïne, en er zijn berichten dat ze voor maandag allemaal weggevlucht zijn uit de provincie Donetsk. Dat heeft woordvoerder Andrei Lisenko van de Nationale Veiligheidsraad vanmiddag gezegd. De rebellen zouden volstrekt ontmoedigd zijn geraakt door het offensief van het Oekraïense leger dat zowel de stad Donetsk als Loehansk volledig omsingeld heeft.

Lisenko wist te vertellen dat de circa 300 rebellen in de stad Loehansk inmiddels de vlaggen van de Volksrepubliek Loehansk bij openbare gebouwen weg hebben gehaald. Tsjetsjeense strijders zouden Jenakiieve en Horlivka in de provincie Donetsk hebben verlaten, terwijl de achtergebleven rebellen schieten op woonwijken en op burgers, aldus Lisenko.

Separatisten van de Volksrepubliek Donetsk zou zouden blanco paspoorten in handen hebben om zichzelf aan een nieuwe identiteit te helpen om vervolgens als vluchtelingen weg te komen uit het gebied.

Ook zouden rebellen paspoorten van onschuldige burgers in beslag hebben genomen om zich onder deze dekmantel uit de voeten te maken. Lisenko: ''Alleen al in de afgelopen drie dagen zijn bij een controlepost van de Nationale Garde bij Debaltseve in de provincie Donetsk dertien mannen gevangen zijn genomen die worden verdacht van terroristische activiteiten. Onder hen was een commandant van een rebelleneenheid uit Loehansk.''

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: