maandag 18 augustus 2014

Moeizaam overleg Oekraïne en Rusland in Berlijn

In Berlijn is rond middernacht een eind gekomen aan vijf uur overleg tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland, Oekraïne, Duitsland en Frankrijk over de situatie in Oekraïne. De Duitse minister Frank-WALTER Steinmeier sprak van een kleine toenadering tussen de Russische minister Sergei Lavrov en de Oekraïense minister Pavlo Klimkin. Wel benadrukte hij dat een oplossing nog ver weg is.

De deelnemers aan het overleg gaan terug naar hun regeringsleiders en bespreken dan of ze de onderhandelingen in Berlijn zullen voortzetten. "Dat is eigenlijk het enige concrete resultaat van de gesprekken", zei correspondent Tim de Wit in het NOS Radio 1 Journaal.

Op Twitter schreef Klimkin na afloop dat het overleg moeilijk was en dat, om voortgang te bereiken, vele malen vijf uur lang zou moeten worden gesproken. Hij bedankte de ministers Steinmeier en Fabius voor hun steun. Het was voor het eerst in weken dat Lavrov en Klimkin rechtstreeks met elkaar spraken. De laatste keer was zes weken geleden.

Intussen kan het Russische hulpkonvooi dat bij de grens met Oekraïne staat het land nog steeds niet in. Het transport zal worden begeleid door het Rode Kruis, maar dat wil eerst garanties over onder meer de veiligheid in Oekraïne.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: