maandag 4 augustus 2014

Leger wil burgers weg uit Donetsk en Loehansk

Het Oekraïense leger heeft de inwoners van Donetsk, Loehansk en Horlivka opgeroepen om deze steden te verlaten en de separatisten gevraagd ze te laten gaan. Daartoe zijn voor elk van de drie steden routes aangegeven die de burgerbevolking moet volgen om veilig weg te komen. Het leger wil dagelijks een staakt-het-vuren in acht nemen langs de vluchtroutes.

Groepen burgers zouden een witte vlag mee moeten voeren, terwijl iedere burger op de vluchtroute een brede witte band om de arm moet maken om als vluchteling herkenbaar te zijn. Het staakt-het-vuren geldt voor de 200 meter aan weerszijden van de vluchtroute.

De separatisten van de Volksrepublieken Donetsk en Loehansk wordt gevraagd de dagelijkse gevechtspauze ook in te voeren. Wel met het dreigement dat ''wie de internationale regels ten aanzien van de burgerbevolking in een oorlogsgebied niet respecteert, vervolgd kan worden wegens oorlogsmisdaden''. In alle drie steden hebben zich veel gewapende rebellen verschanst. Het leger liet vanmiddag weten Donetsk en Horlivka te hebben omsingeld.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: