woensdag 13 augustus 2014

'Konvooi gaat niet naar Charkiv' (update)

Het Russische hulptransport is helemaal niet op weg naar Charkiv. Dat zegt het provinciebestuur van Charkiv halverwege de middag, aldus het persbureau Ukrinform. Eerder had een woordvoerder van de provincie juist laten weten dat het konvooi bij de grenspost Pletnivka wordt verwacht, waar de hulpgoederen worden overgeladen in Oekraiense vrachtwagens.

Inmiddels is duidelijk dat het konvooi nog bij de Russische stad Voronezj staat, op 300 kilometer van de grens. De vrachtwagens staan bij de luchtmachtbasis Malsjevo. Daar hadden ze vanmorgen om 10.00 uur plaatselijke tijd moeten vertrekken.

Volgens onbevestigde berichten gaat het konvooi van 289 vrachtwagens naar de Russische provincie Rostov om vandaar de Oekraiense grens over te steken richting de stad Loehansk. Een flimpje op YouTube laat juist zien hoe een aantal vrachtwagens zich losmaakt uit het konvooi en een andere weg kiest (vanaf 1.00).

Volgens journalisten van de website MIGnews.com.ua, die ter plaatse zijn, heeft het konvooi vandaag zijn koers gewijzigd en rijdt het nu richting Loehansk. De vrachtwagens waren aanvankelijk onderweg naar de grensplaats Belgorod, op zo'n tachtig kilometer van Charkiv. Die stad is in handen van de Oekraïense regering. Nu is de grensovergang bij Izvarino de bestemming, zegt een bron tegen een van de journalisten.

Izvarino ligt in de regio Loehansk, een bolwerk van de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne. Als de Russische hulpgoederen daar de grens passeren, heeft Oekraïne geen controle over wat de grens passeert.

Bronnen: Ukrinform, YouTube



Geen opmerkingen: