vrijdag 1 augustus 2014

Koetsjma: 'Overleg Minsk gaat vandaag door'

Volgens voormalig president Leonid Koetsjma is gisteravond in Minsk afgesproken dat op korte termijn twintig rebellen worden vrijgelaten die gevangen zijn genomen tijdens gevechten in de Donbas. Het is een eerste stap op weg naar een oplossing voor het conflict in het oosten van Oekraïne. Het overleg in de Wit-Russische hoofdstad tussen Oekraïne, Rusland en OVSE wordt vandaag voortgezet door deskundigen.

Gisteren zaten onder meer Koetsjma en de Russische ambassadeur Michail Zoebarev aan de onderhandelingstafel. Bekend was al dat overeen is gekomen dat de OVSE, de Nederlandse en Australische experts vrije toegang krijgen tot de rampplek van vlucht MH17. Ook de veiligheid op de route vanuit Donetsk er naartoe wordt door alle partijen gegarandeerd.

Het repatriëringsteam van Nederlandse en Australische experts is vanochtend op weg gegaan naar de rampplek van vlucht MH17. Ook leden van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zijn mee. Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het is de bedoeling dat de experts kleine zoektochten gaan uitvoeren. Gisteren bereikten experts voor het eerst in dagen de rampplek, waar twee weken geleden een vliegtuig van Malaysia Airlines neerstortte.

Bronnen: Kyiv Post, NU.nl

Geen opmerkingen: