zaterdag 16 augustus 2014

Klimkin: 'NAVO en EU moeten zich bezinnen'

Minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken vraagt de NAVO en de Europese Unie om meer militaire steun voor het Oekraïense leger dat tegen de pro-Russische separatisten vecht. Ook zegt Klimkin in een interview dat morgen door de radiozender Deutschlandfunk dat de NAVO en de EU zich moeten bezinnen hoe ze om gaan met een Europees land dat de internationale regels aan zijn laars lapt en een ander Europees land aanvalt.

''Dit is wat ze bezig moet houden: wat te doen als zich een oorlog voordoet in Europa? Als ze zeggen dat ze daar niets tegen kunnen doen, hoe kunnen we de NAVO en de EU dan nog beschouwen als onze partner'', aldus Klimkin.

De Oekraïense minister pleit voor meer militaire steun nadat een aanvoerder van de separatisten vandaag te kennen gaf dat er momenteel vanuit Rusland veel pantserwagens en tanks de Donbas binnen worden gebracht en dat de separatisten ook kunnen rekenen op 1.200 rebellen die de afgelopen vier maanden in Rusland zijn getraind. Klimkin gaf te kennen dat zijn land niet alleen militair gezien meer steun nodig heeft, maar ook hulp bij het doorvoeren van hervormingen en hulp ''bij het bestrijden van terrorisme'' en cyber crime.

De voormalige Oekraïense ambassadeur in Duitsland ontmoet morgen in Berlijn de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland, Duitsland en Frankrijk om een uitweg te zoeken uit de huidige crisis.

Bron: Reuters

Geen opmerkingen: