woensdag 6 augustus 2014

'Kans op Russische invasie fors toegenomen'

De Poolse premier Donald Tusk waarschuwt voor een inval van het Russische leger in Oekraïne. Hij zegt over informatie te beschikken dat dat de kans op een invasie nu groter is dan enkele dagen geleden. ''We hebben daar in de afgelopen uren informatie over verkregen'', aldus Tusk. Hij meent dat de Europese Unie en de NAVO daar niet op zijn voorbereid.

''Een directe interventie van Rusland in Oekraïne zorgt voor een nieuwe situatie waarop volgens mij niemand een goed antwoord heeft'', meent Tusk die wijst op de spoedzitting die de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gisteravond op verzoek van Rusland hield over de slechte humanitaire situatie in Oost-Oekraïne. Rusland bood daar aan zelf een vredeskorps te willen sturen.

Ook bij de NAVO is sprake van toenemende ongerustheid. ''Rusland heeft 20.000 gevechtsklare militairen aan de grens'', zegt woordvoerster Oana Lungescu. "We gaan er niet naar raden wat zich in de hoofden van de Russische leiders afspeelt, maar we constateren wel wat Rusland doet - en dat baart ons grote zorgen.'' De NAVO is bezorgd dat Rusland ''onder het mom van een humanitaire of vredesmissie zijn troepen naar Oost-Oekraïne stuurt'', aldus Lungescu.

''Elke verslechtering van de humanitaire situatie in de separatistische delen van Oost-Oekraïne is te wijten aan Ruslands aanhoudende destabilisatie van Oekraïne'', aldus de woordvoerster.

''Dit conflict wordt gevoed door Rusland. We blijven er bij Rusland op aandringen al zijn strijdkrachten aan de grens met Oekraïne terug te trekken en een einde te maken aan de stroom wapens en strijders over de grens.'' Moskou zou ook zijn invloed op de gewapende separatisten moeten uitoefenen om hun wapens neer te leggen en geweld af te zweren.

De Duitse regering heeft het Kremlin opgeroepen geen stappen te zetten die de zaak laten escaleren. Volgens een woordvoerster van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken moet Rusland dus bij Oekraïne geen troepen concentreren of militaire oefeningen houden.
Bronnen: Reuters, Kyiv Post

Geen opmerkingen: