maandag 11 augustus 2014

Hulpkonvooi Loehansk, zonder Russische soldaten

Oekraïne is met het internationale Rode Kruis overeen gekomen dat een konvooi met hulpgoederen naar de door het oorlogsgeweld geïsoleerde geraakte stad Loehansk gaat. De Europese Unie, de Verenigde Staten en Rusland leveren hulpgoederen aan, terwijl het transport daarvan in Oekraïense handen is. Het initiatief komt van president Petro Porosjenko. Volgens een van diens medewerkers is het uitgesloten dat Russische militairen het konvooi begeleiden.

Eerder vandaag had Rusland laten weten dat het een hulptransport naar Oost-Oekraïne zou sturen, in samenwerking met het Rode Kruis. De Oekraïense regering zou daar mee ingestemd hebben. Echter, zowel Oekraïne als het Rode Kruis hebben dit ontkend. Van diverse kanten is er voor gewaarschuwd dat Rusland een hulptransport kan gebruiken als dekmantel voor een invasie.


Hulp voor de inwoners van Loehansk is hard nodig. De stad zit al bijna twee weken zonder elektriciteit en water. Ook de voedselvoorziening stokt door de gevechten tussen het leger en de pro-Russische rebellen. Grote supermarktketens bevoorraden hun winkels niet meer, omdat de rebellen vrachtwagens met levensmiddelen in beslag nemen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: