zondag 3 augustus 2014

Derde dag experts op rampplek MH17 afgerond

Nederlandse en Australische experts zijn vanochtend aan het werk gegaan op de rampplek van MH17 in Oekraïne. Tegen 15.00 uur Nederlandse tijd waren de werkzaamheden voor de derde dag afgerond. Dat laat het ministerie van Veiligheid en Justitie weten.

Het team vertrok vanochtend vroeg van de basis in Soledar en kwam rond 9.00 uur (Nederlandse tijd) aan in het rampgebied. Het doel was om ten noordoosten van het dorp Rozsypne te gaan zoeken. Op die plek liggen wrakstukken van het neergestorte toestel van Malaysia Airlines. Het repatriëringsteam zoekt naar stoffelijke resten en bezittingen van slachtoffers.

Vrijdag en gisteren werd gezocht bij een kippenboerderij in Grabovo. De vondsten van beide dagen zijn zondag in Charkiv aangekomen, meldt het Duitse persbureau DPA. De menselijke resten en de persoonlijke bezittingen zijn met een koelwagen naar Charkiv vervoerd. Ze worden daar in een loods opgeslagen voordat ze uiteindelijk naar Nederland zullen worden gevlogen.

In Charkiv staan onder meer Nederlandse, Australische en Maleisische experts klaar om de geborgen stoffelijke overschotten aan een eerste forensische scan te onderwerpen. Dat gaat op dezelfde manier als bij de eerder naar Nederland overgevlogen resten.

De forensisch experts in Charkiv werken in een loods. Ze dragen overalls, hoofdbedekking, handschoenen, mondkapjes en een veiligheidsbril. Dit om het bergings- en indentificatieproces zo zorgvuldig mogelijk te laten verlopen. De experts scannen de vondsten uit het veld, controleren of alles goed verpakt is en registreren alles dat wordt aangeleverd.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: