zaterdag 2 augustus 2014

Burgemeester Loehansk: 'Situatie hier is kritiek'

Loehansk is volledig tot stilstand gekomen: er is geen elektriciteit meer in de stad, geen water, benzine en geen voedsel. Ook ligt internet er volledig uit en is er amper nog openbaar vervoer. ''We zijn afgesneden van de buitenwereld'', meldt het stadsbestuur. ''We proberen er het beste van te maken, maar de situatie verslechtert met de dag - die kunnen we gerust kritiek noemen.''

De stroom is al enkele dagen uitgevallen, maar het ontbreekt ook aan drinkwater. Het kraanwater wordt al langer dan een week niet meer gezuiverd. ''Er wordt wel geprobeerd om de stroomvoorziening te herstellen, maar de monteurs zijn bang getroffen te worden door een kogel of een granaatinslag'', laat burgemeester Serhei Kravtsjenko weten.

Er worden geen etenswaren meer van buiten de stad aangevoerd en het voedsel dat er is, raakt snel bedorven omdat koelkasten en diepvriezers niet meer werken. Kravtsjenko: ''Het aanbod in de winkels wordt steeds kleiner. Winkels gaan dicht en bij de winkels die nog wel open zijn, staan lange rijen.''

Er rijden nog wel bussen, maar mondjesmaat vanwege het tekort aan benzine en diesel. Treinen rijden niet meer en het is volgens de burgemeester amper nog mogelijk de stad te verlaten. Intussen stapelt ook het huisvuil zich op. ''Dat is een erg groot probleem'', zegt burgemeester Kravtsjenko. De meeste vuilniswagens van het ophaalbedrijf zijn beschadigd door het oorlogsgeweld.

De meeste inwoners zijn intussen zonder werk komen zitten. Hun laatste loon ontvingen ze minstens een maand geleden en dat geld is inmiddels wel op. De gepensioneerden hebben ook al enige tijd hun uitkering moeten missen. ''Daardoor zijn ze niet in staat om zelfs nog maar het hoogst nodige te kopen'', constateert de burgemeester van de zwaar getroffen stad.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: