donderdag 7 augustus 2014

'Burgemeester Loehansk opgepakt bij vlucht'

Het vrijwilligersbataljon Aidar heeft samen met parlementsleden van de nationalistische partij Svoboda de burgemeester van Loehansk weten op te pakken. Serhei Kravtsjenko werd gepakt in de Oost-Oekraïense stad Sjastia. Hij probeerde per auto langs een wegblokkade te komen, via de humanitaire corridor voor inwoners van Loehansk die vluchten voor het oorlogsgeweld.

Kravtsjenko wordt er van beschuldigd dat hij de pro-Russische separatisten heeft geholpen. Hij was ook de organisator van het referendum waarmee de oprichters van de Volksrepubliek Loehansk zich meenden te rechtvaardigen. 
 
Het gemeentebestuur van Loehansk heeft inmiddels een verklaring uitgegeven waarin wordt betoogd dat Kravtsjenko niet op de vlucht was, maar dat hij op weg was naar Kiev om daar het de regering te overleggen over de kritieke situatie in zijn stad die al enige tijd verstoken is van elektriciteit, gas en de aanvoer van voedsel. 'De stad Sjastia wordt gecontroleerd door het Oekraïense leger en ligt niet dicht bij de grens met Rusland', aldus de verklaring. Het is onduidelijk waar de burgemeester sinds zijn arrestatie verblijft.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: