vrijdag 11 juli 2014

Topman Total" 'Komende winter risico op gastekort'

Europa riskeert komende winter aanzienlijke gastekorten. Daarvoor waarschuwt topman Christophe de Margerie van de Franse oliemaatschappij Total. Volgens de Total-topman kan de toevoer vanuit Rusland via Oekraïne door sabotage worden verstoord. Dat staat volgens De Margerie los van de mogelijkheid dat de Russen zelf de gastoevoer afknijpen, uit wraak voor Europese sancties tegen het land." Als er om technische redenen, door sabotage, een tekort ontstaat, zullen wij moeite hebben om gas uit andere bronnen te leveren."

Bijna een derde van het gas dat in de Europese Unie wordt verbruikt, komt uit Rusland. Een fors deel daarvan komt naar Europa via pijpleidingen over Oekraïens grondgebied. Al langer wordt gevreesd dat het slepende conflict tussen Rusland en Oekraïene de gastoevoer in gevaar kan brengen.

De Margerie zei verder dat strengere sancties tegen Rusland grote gevolgen kunnen hebben voor zijn bedrijf. Total is ondanks de crisis doorgegaan met het aanhalen van de banden met Russische olie- en gasbedrijven. Het verwacht in 2020 het grootste deel van zijn olieproductie uit Rusland te halen.

Aad Correljé, energiedeskundige bij de TU Delft en Clingendael, vindt de waarschuwing van de Total-topman terecht. Hij zegt op BNR: "Gegeven de situatie waarin grote hoeveelheden gas nog steeds door Oekraïne naar Europa getransporteerd moeten worden, is 'Oekraïne' natuurlijk een gevoelig punt."

Wat er zou kunnen gebeuren? Correljé: "Er spelen twee dingen op dit moment. Op de eerste plaats een ruzie tussen Oekraïne en Rusland over gasprijzen en het gebruik van het gasnet. De Oekraïners willen niet de hogere prijzen betalen die de Russen er voor hebben. Dat kunnen leiden tot het dichtdraaien van de kraan met Oekraïens gas."

Op de tweede plaats komt de situatie in Oekraïne zelf, zegt Correljé. "Met de strijd tussen de pro-Russische en meer pro-Westers georiënteerde fracties. Als dat zou uitmonden in een burgeroorlog of anderszins in een conflict, kan dat ook consequenties hebben voor die gasdoorvoer."

Bron: BNR







Geen opmerkingen: