dinsdag 15 juli 2014

Timtsjoek: 'Invasie elitetroepen, geen grote invasie'

Er is nog geen grote invasie van het Russische leger ophanden, zegt journalist en militair expert Dmitro Timtsjoek. Hij meldde gistermorgen dat elitetroepen vandaag de grens over zouden gaan en dat is toch echt wat anders dan een grootschalige invasie van het leger. In de media werd echter gesproken over zo'n invasie, tot ongenoegen van Timtsjoek.

''Vanaf vandaag moeten de commandanten van speciale eenheden gereed zijn om hun mensen naar Oekraïne. Dat hebben we in april ook al meegemaakt toen Russische verkenners rondstruinden in de Donbas'', aldus Timtsjoek.

De groep Verzetsinformatie, waarvan Timtsjoek deel uitmaakt, gaat er vanuit dat het Russische leger nog niet klaar is voor een echte invasie. ''Er is dan wel een toenemend aantal militairen aan de grens, maar wij zien nog geen 'complete' operationele en tactische eenheden die in staat zijn tot zo'n invasie. Maar mogelijk wordt toch Oekraïne binnen gegaan onder het mom van een vredesoperatie. Het Kremlin stelt nu alles in het werk om de situatie in de Donbas te destabiliseren en zo een volledige burgeroorlog uit te lokken.''

Er is volgens Timtsjoek maar een manier om dit tegen te gaan, namelijk door de strijd tegen de pro-Russische rebellen voort te zetten en de aanvoer van versterkingen vanuit Rusland tegen te gaan. ''En dat is precies wat het leger nu doet. Ik geloof oprecht dat deze aanpak uiteindelijk succes heeft, al is de manier waarop Rusland zijn geheime oorlog tegen Oekraïne voert niet erg bemoedigend.''

Timtsjoek constateert dat het leger in de afgelopen 24 uur opnieuw vorderingen heeft gemaakt door de rebellen te verdrijven uit een aantal dorpen in de provincie Loehansk.
Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: