donderdag 17 juli 2014

Timtsjoek: 'Harde kern rebellen is slechts 300 man'

De Russische president Vladimir Poetin is zich er van bewust dat als de aanvoerroutes vanuit zijn land naar Oekraïne worden afgesneden, het gedaan is met het verzet van de pro-Russische rebellen. Daarom zal hij er volgens journalist en militair expert Dmitro Timtsjoek er alles aan doen om die aanvoerroutes open te houden.

Er wordt dan ook nog altijd hevig gevochten om de controle over het grensgebied. Rusland helpt de rebellen met munitie, wapens en ondersteunend vuur vanaf eigen grondgebied, meent Timtsjoek. Hij ziet ook dat een nieuwe fase in de strijd is aangebroken met Russische huurlingen, circa 300, die de leiding nemen aan de kant van de separatisten.

"Hun vakmanschap houdt het conflict nu aan de gang", aldus Timtsjoek die de rebellen die uit de Donbas zelf afkomstig zijn omschrijft als ''hoofdzakelijk criminelen en drugsverslaafden die niet overweg kunnen met de geavanceerde wapens die ze vanuit Rusland krijgen geleverd''.

In Loehansk hebben de rebellen hun mortieren en artilleriegeschut in woonwijken geplaatst, waarbij de ze bevolking als levend schuld gebruiken. Die tactiek werkt tot op heden, omdat het Oekraïense leger hier geen antwoord op heeft. Inmiddels heeft de luchtmacht 29 vluchten gemaakt om vijandelijke posities te beschieten en om goederen af te leveren.

Bron: ZIK

Geen opmerkingen: