vrijdag 18 juli 2014

Staakt-het-vuren Oost-Oekraïne twijfelachtig

Oekraïense reddingswerkers hadden vanmorgen om zeven uur plaatselijke tijd 121 lichamen geborgen van vlucht MH17. Dat heeft het ministerie van Noodsituaties vanmorgen gemeld. Er waren 280 passagiers en 15 bemanningsleden aan boord. Onder hen tenminste 154 Nederlanders.

De reddingswerkers zouden ook de tweede zwarte doos van Malaysia Airlines vlucht MH17 hebben gevonden. Dat meldt het persbureau Reuters op basis van getuigen op de rampplek. Gisteren werd een eerste doos op de rampplek aangetroffen door de rebellen die het in het gebied voor het zeggen hebben. Zij willen die niet afgeven aan de Oekraïense autoriteiten, maar alleen aan de Russische.

Het ministerie zegt dat de bergingswerkzaamheden worden bemoeilijkt door het gedrag van pro-Russische rebellen. De zelfbenoemde premier Goebarjev van de Volksrepubliek Donetsk zegde gisteravond een staakt-het-vuren toe omwille van de berging van de slachtoffers, maar inmiddels heeft de militair aanvoerder van de rebellen Igor Strelkov laten weten dit niet nodig te vinden.

De contactgroep van Oekraïne, Rusland en de OVSE heeft gisteravond nog een videoconferentie gehouden met de separatisten in Donetsk om afspraken te maken over de bergingswerkzaamheden, dat meldt de OVSE.

De Amerikaanse regering heeft Rusland, de pro-Russische rebellen en Oekraïne opgeroepen om onmiddellijk tot een bestand te komen. "Het is van het grootste belang dat er een diepgaand, betrouwbaar en onafhankelijk internationaal onderzoek komt'', aldus woordvoerder Josh Earnest van het Witte Huis. Hij voegde er aan toe dat de Verenigde Naties en de OVSE daarin een belangrijke rol moeten spelen. "Het is belangrijk dat er niet met bewijsmateriaal geknoeid kan worden en dat alle mogelijke bewijzen en resten op de plek van neerstorten onaangeroerd blijven.''

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken belde gisteravond avond met de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Klimkin over de ramp. Hij benadrukte in het gesprek het belang van een onafhankelijk onderzoek naar wat vandaag precies is gebeurd. Klimkin zegde volledige medewerking toe aan het onderzoek en zou ook Nederlandse deelname verwelkomen.

De minister bood Oekraïne alle mogelijke steun aan bij de hulpverlening en verdere afwikkeling van deze verschrikkelijke ramp, zoals de inzet van het Landelijk Team Forensisch Onderzoek (LTFO) dat kan helpen bij identificatie van slachtoffers. De bewindslieden waren het erover eens dat ongehinderde en veilige toegang van hulpverleners nu is vereist en dat het rampgebied ongemoeid wordt gelaten. Zij roepen alle betrokken partijen op hier directe en volledige medewerking aan te verlenen.

De Russische president Vladimir Poetin heeft vanmorgen met premier Mark Rutte gebeld en in het gesprek gezegd een onpartijdig onderzoek naar de vliegramp in Oekraïne te willen. Dat meldt het persbureau Reuters. Poetin bracht volgens persbureau Bloomberg zijn condoleances over in verband met de crash van vlucht MH17 van Malaysia Airlines. De tragedie toont volgens hem aan dat er snel een eind moet worden gemaakt aan de crisis in Oekraïne.

Volgens het Kremlin, dat het nieuws over het telefoongesprek naar buiten bracht, wil Poetin dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de ramp. Gisteren legde Poetin de schuld voor de crash bij de Oekraïense regering omdat die de strijd aan is gegaan met de pro-Russische rebellen.

Bronnen: Kyiv Post, Ukrinform, Reuters, NU.nl, Blikopnieuws.nl

Geen opmerkingen: