zondag 6 juli 2014

'Slovjansk nog te gevaarlijk om naar terug te gaan'

Het is nog te vroeg om terug te keren voor de inwoners van Slovjansk die de gisteren door het leger ingenomen stad eerder ontvluchtten. Dat heeft de Nationale Garde vanmorgen laten weten. "We moeten de huizen en andere gebouwen doorzoeken op de aanwezigheid van explosieven, Inmiddels hebben we grote aantallen wapens gevonden, waaronder antitankwapens en raketten'', aldus commandant Stepan Poltorak.

Ook zijn er nog altijd schermutselingen met kleine groepen rebellen die in de stad achter zijn gebleven. Wel is de politie weer actief in de stad die wekenlang in handen van de pro-Russische separatisten was en gold als hun belangrijkste bolwerk. De rol van de politie in dit alles is nog onduidelijk.

Volgens onderminister Serhei Jarovi van Binnenlandse Zaken wordt de leiding vervangen en wordt elke politieman in de 120.000 inwoners tellende stad aan een onderzoek onderworpen. ''Zo willen we de mensen er uit pikken die met de separatisten hebben samengewerkt. Er zouden intussen tal van vrijwilligers bij de politie elders in het land zijn die in Slovjansk dienst willen doen.

Bron: ZIK

Geen opmerkingen: