maandag 21 juli 2014

Slachtoffers zo snel mogelijk naar Nederland

De treinen waarin de geborgen lichamen van de vliegramp in Oekraïne liggen, vertrekt maandag aan het begin van avond naar Charkiv. De slachtoffers komen zo snel mogelijk naar Nederland. Dat heeft de Oekraïense vicepremier Volodimir Grojsman vandaag bekendgemaakt. De stoffelijke resten zullen vanuit Charkiv naar Nederland worden gevlogen, aldus Grojsman.

Bij de tragedie met de MH17 uit Amsterdam, die donderdag naar alle waarschijnlijkheid werd neergehaald in het oosten van het Oekraïne, vielen 298 doden, onder wie 193 Nederlanders. Inmiddels zijn 282 lichamen van de vliegramp geborgen. Daarvan liggen er ruim 250 opgeslagen in koelwagons in Torez, vlakbij het gebied waar het toestel neerkwam.

Premier Mark Rutte hamerde er al op dat ze daar snel weg moeten. "Het eerste doel is om de treinen daar weg te brengen", zei Rutte. De wagons moet naar door het Oekraïense leger gecontroleerd gebied, en dan het liefste naar Charkiv, waar een vliegveld is. Volgens de premier zetten de Oekraïense autoriteiten daar ook op in.

Nederlandse forensische experts waren maandagmiddag bij de koelwagens slachtoffers en in het rampgebied voor een eerste inspectie. Ze vertelden dat de stoffelijke resten onder correcte omstandigheden opgeslagen waren. Ze hopen niet alleen de identiteit van de slachtoffers, maar ook de omstandigheden waaronder ze zijn omgekomen op te helderen.

Het zijn de eerste internationale onderzoekers die door rebellen beheerst gebied hebben bereikt sinds de vliegramp van afgelopen donderdag.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: