woensdag 9 juli 2014

Separatistenleider: 'De wereld moet ons horen'

Een bestand tussen de regering in Kiev en de pro-Russische rebellen zit er meer niet in, meent de zelfbenoemde vice-premier Andrei Poerjin van de Volksrepubliek Donetsk. ''Beide kanten hebben gijzelaars gemaakt en gedragen zich niet volgens de regels'', aldus Poerjin die spreekt van circa 400 vermiste separatisten.

Hij vindt dat geen sprake kan zijn van een bestand zolang er geen vluchtroutes zijn ingesteld voor de burgerbevolking. ''Alleen daarom al moet Porosjenko worden berecht in Den Haag'', zegt Poerjin over de rol van de Oekraïense president die vastberaden is om de rebellen te verjagen uit het oosten van het land.

Poerjin verder: ''Oekraine misleidt iedereen. Om een voorbeeld te noemen: niemand weet dat Kiev de aanvoer van medicijnen heeft stopgezet en dat gewonden soms zonder verdoving geopereerd moeten worden. Niemand maakt zich er druk om dat vrachtwagens vol hulpgoederen aan de Russische grens staan en dat Oekraïne ze het land niet binnen laat. Ze houden zich stil over de pogingen van het leger om de watervoorziening voor twee miljoen mensen af te sluiten. Het is moeilijk om dit verhaal kwijt te worden, omdat niemand er naar wil luisteren.''

Over gouverneur Ihor Kolomoiski van Dnipropetrovsk, die pal achter de regering in Kiev staat en de Nationale Garde volop steunt, zegt Poerjin dat hij ''ten dode is opgeschreven''. ''Zijn eigen Mossad zal hem vermoorden. Hij is een onbetrouwbare Jood die zich inlaat met Nazi's. Hij wil een genocide op de Russen hier in gang zetten, om zich achteraf te verschuilen achter de Holocaust."

Volgens Poerjin was drie maanden geleden best te praten geweest over de vorming van een federatie, maar nu is een compromis niet meer denkbaar. Hij verwacht dat dat de situatie per dag nog gaat verslechteren.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: