donderdag 17 juli 2014

SBU: telefoontaps tonen betrokkenheid aan (update)




Het lijkt er op dat de Boeing 777-200 is neergeschoten door pro-Russische kozakken die de raket af schoten bij het dorp Tsjornoechine in de provincie Loehansk, op zo'n 80 kilometer ten noordwesten van Donetsk. De Oekraiense staatsveiligheidsdienst SBU zegt te beschikken over een geluidsopname van telefoongesprekken tussen medewerkers van de Russische militaire inlichtingendienst en de rebellen.

Met name een telefoongesprek om 4.40 uur plaatselijke tijd, 20 minuten na het neerstorten van het vliegtuig. Igor Bezler, waarvan de SBU zegt dat hij deel uitmaakt van de Russische militaire inlichtingendienst en een van de lediers van de Volksrepubliek Donetsk. Hij brengt verslag uit aan een man die door de SBU is geidentificeerd als een kolonel van de inlichtingendienst die werkzaam zou zijn op het hoofdkwartier van het Russische leger.

Een tweede onderschepte telefoongesprek was tussen rebellen die de bijnamen 'Majoor' en 'Griek' gebruiken. Het gesprek had plaats direct nadat een eerste inspectie was uitgevoerd op de plek van de vliegtuigcrash. ''Het gaat 100 procent zeker om een passagiersvliegtuig'', zegt Majoor als hij constateert dat er geen wapens zijn. ''Helemaal niets. Alleen spullen van burgers, medische spullen, handdoeken, toiletpapier.''


Hieronder de transcriptie van een onderschept telefoongesprek:
Igor Bezler: We hebben zojuist een vliegtuig neergeschoten. Groep Minerva. Het stortte neer voorbij Jenakievo.
Vasil Geranin: De piloten. Waar zijn de piloten?
IB: We zoeken ze en maken foto's van het vliegtuig. Het rookt.
VG: Hoeveel minuten geleden?
IB: Zo'n 30 minuten geleden.
Aanvulling door SBU: Nadat ze de rampplek hebben bekeken komen de terroristen tot de conclusie dat zij een burgervliegtuig hebben neergeschoten. Het volgende telefoongesprek is 40 minuten later.
Majoor: Het zijn mensen van Tsjernoechin die het vliegtuig hebben neergeschoten. Kozakken die in Tsjernoehino hun basis hebben.
Griek: Ja, majoor.
Majoor: Het vliegtuig viel in de lucht uit elkaar. In de buurt van de mijn Petropavloksaja. De eerste '200' (codewoord voor een dode). We hebben de eerste '200' gevonden. Een burger.
Griek: Nou, wat hebben jullie daar?
Majoor: Om kort te zijn: het was 100 procent een passagiersvluegtuig.
Griek: Zijn daar veel mensen?
Majoor: Verdomme! De brokstukken zijn hier in tuinen (bij huizen) beland.
Griek: Wat voor een vliegtuig is het?
Majoor: Dat heb ik nog niet kunnen zien. Ik ben nog niet dichtbij geweest, ik overzie alleen het gebied waar de eerste lichamen zijn neergevallen. Er zijn hier brokstukken uit het vliegtuig, stoelen en lichamen.
Griek: Zijn er restanten van het wapen?
Majoor: Helemaal niet. Alleen burgerspullen, medicamenten, handdoeken en toiletpapier.
Griek: Zijn er documenten?
Majoor: Ja, van een Indonesische student. Hij studeert aan een universiteit in Thompson.

Bronnen: Kyiv PosT, YouTube

Geen opmerkingen: