zaterdag 19 juli 2014

Rutte geschokt over 'respectloos gedrag' op rampplek

"Ik ben geschokt over de beelden van volstrekt respectloos gedrag op de rampplek van de MH17 in Oekraïne." Dat heeft premier Mark Rutte vanavond in een persconferentie gezegd. "Absoluut urgent is nu de snelle repatriatie van Nederlandse slachtoffers." De premier noemt het "rotzooien van de pro-Russische rebellen met herkenbare en persoonlijke spullen op de rampplek ronduit walgelijk". Ook ondergraaft het gerotzooi volgens hem de reconstructie van de ramp. Rutte eist dan ook toegang tot de rampplek.

Tijdens de persconferentie sprak Rutte over een 'zeer intens telefoongesprek' dat hij zaterdag, vlak voor de persconferentie, met president Vladimir Poetin had. "Hij moet nu de verantwoordelijkheid nemen", aldus Rutte. De premier heeft de Russische president dringend opgeroepen zijn invloed aan te wenden om te zorgen dat Nederlandse lichamen snel van de rampplek in Oekraïne weg kunnen worden gehaald.

''De kans verloopt om snel aan de wereld te laten zien dat het hem menens is om te helpen. Hij moet nu de verantwoordelijkheid nemen richting de rebellen en Nederland en de wereld laten zien dat hij doet wat van hem wordt verwacht: zijn invloed aanwenden'', zei Rutte. ''Jij moet er nu alles aan doen.'' En: ''Ik zou niet weten wie ik anders moet bellen. Hij heeft de meeste invloed. Het is daar 35 graden. Deze lichamen moeten geborgen worden.''

Volgens Rutte delen andere leiders zijn opvatting, onder wie de Australische premier Tony Abbott, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Britse premier David Cameron. Rutte heeft met deze leiders zaterdag nog telefonisch contact gehad. Een dag eerder had Poetin hem in een telefonisch gesprek nog zijn ''volledige medewerking'' toegezegd. Poetin heeft vandaag ''opnieuw toegezegd alles te doen''. Volgens Rutte was het gesprek ''zeer intens en persoonlijk'' omdat ''ik denk dat het hele land ten einde raad is'' omdat de lichamen nog niet zijn geborgen en in de ''vreselijke hitte'' liggen.

Eerder op de dag had hij er bij de Russische president al schriftelijk op aangedrongen zijn invloed aan te wenden om ervoor te zorgen dat de pro-Russisische milities de onderzoekers en identificatie-experts vrije toegang geven tot het rampgebied.

De onderzoekers moeten ongehinderd hun werk kunnen doen en het weghalen van de slachtoffers moet zo snel mogelijk plaatsvinden, aldus Rutte. ''Iedereen die daaraan niet direct en volledig meewerkt, laadt een zeer ernstige verdenking op zich'', zei hij. Maar of de experts ook ongehinderd aan de slag kunnen gaan, weet Rutte ook niet zeker. Hij zei ''hoop'' te hebben dat het lukt, ''maar er is geen zekerheid''.

Bron: NU.nl


 

Geen opmerkingen: