zondag 13 juli 2014

Rusland dreigt met vergeldingsactie na mortieraanval

Rusland heeft gedreigd met vergeldingsactie nadat een vanaf Oekraïens grondgebied afgeschoten mortiergranaat een man in een Russisch grensdorp heeft gedood en een vrouw verwond. Deze oorlogsdaad wordt door Rusland toegeschreven aan het Oekraïense leger en er wordt gesproken van ''onomkeerbare gevolgen''. Intussen zijn er berichten dat het Russische leger afgelopen nacht zeker honderd legervoertuigen Oekraïne binnen heeft gebracht.

De spanning in het grensgebied was al hoog, maar is door de gebeurtenissen van afgelopen nacht nog verder opgelopen. Dat het leger doelbewust zes mortiergranaten heeft afgeschoten richting het dorp Donetsk bij de Russische stad Rostov wordt door de regering in Kiev afgedaan als ''volstrekte nonsens''. Verondersteld wordt dat de aanval is uitgevoerd door de pro-Russische rebellen, om zo een reactie van Rusland uit te lokken.

In de steden Loehansk en Donetsk wordt vandaag hevig gevochten tussen het leger en de rebellen. Daarbij zouden achttien doden zijn gevallen. In Loehanks heeft het leger 70 tanks ingezet en er is een luchtaanval uitgevoerd op een konvooi van circa honderd pantserwagens die vanaf Russisch grondgebied versterkingen voor de rebellen hebben aangevoerd.

Bron: Reuters

Geen opmerkingen: