donderdag 3 juli 2014

'Rebellen zijn teleurgesteld in president Poetin'

De rebellen die voor de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraine vechten, voelen zich verlaten en zelf bedrogen door president Vladimir Poetin. Dat heeft de bekende Russische ultra-nationalist Aleksandr Doegin gezegd. Doegin zou ''vijf tot zes maal daags'' contact hebben met de aanvoerders van de rebellen en hun teleurstelling delen. Poetin zou te weinig doen om de separatisten te helpen, zeker nu Rusland ook actief betrokken is bij de vredesonderhandelingen.

Er duiken steeds weer verhalen op dat rebellen proberen om Oekraine achter zich te laten en de Russische grens over te steken. Zij stuiten daarbij op de Russische grensbewaking die hen niet welkom heet, maar op kogels tracteert. Dat overkwam volgens een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van Oekraine afgelopen nacht een groep van 300 rebellen. Zij moesten noodgedwongen rechts omkeerd maken.

Er is een telefoonlijn geopend die rebellen de kans biedt om zichzelf aan te geven en de wapens neer te leggen. Daarvan wordt steeds vaker gebruik gemaakt, aldus de woordvoerder.

De pro-Russische separatisten hebben inmiddels grote verliezen geleden. Lange tijd werd daarover van de kant van de rebellen gezwegen, maar inmiddels heeft woordvoerder Andrei Poergin van de Volksrepubliek Donetsk toch wat duidelijkheid verschaft. Er zouden tot eind vorige week minstens 1.000 rebellen zijn gedood in gevechten met het Oekraiense leger dat zelf bijna 200 soldaten verloor.
Bronnen: Kyiv Post, Ukrinform, The Australian

Geen opmerkingen: