dinsdag 1 juli 2014

'Rebellen geven zich over en willen vertrekken'

Een nog onbekend aantal rebellen houdt het volgens een woordvoerder van het leger voor gezien. Zij hebben gevraagd om naar Rusland terug te mogen keren. Dat melden zowel de nieuwssite Urajinska Pravda als het persbureau Ukrinform. ''We ontwapenen ze en laten ze dan maar gaan'', aldus de woordvoerder.

Adviseur Zorjan Sjkirjak van minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken meldt op zijn Facebookpagina dat op diverse plaatsen rebellen hun wapens neerleggen. 'Zelfs hele groepen.' Van al deze meldingen is geen onafhankelijke bevestiging tot op heden.

Premier Arseni Jatsenjoek heeft vanmorgen gezegd dat het land zich nu in alle opzichten in een oorlogssituatie bevindt. In militair opzicht, maar ook in economisch opzicht, terwijl ook nog eens een informatieoorlog wordt uitgevochten. ''In en buiten Oekraine, aangezien onze oosterburen zeggen dat wit zwart. De propaganda waarmee we decennialang in de Sovjet-Unie werden geconfronteerd, is niets vergeleken bij wat er nu op de Russische televisie allemaal wordt uitgekraamd.''

Bronnen: Kyiv Post, Ukrinform

Geen opmerkingen: