donderdag 17 juli 2014

Rebellen eisen neerschieten op, dan weer niet (update)

Veel bloemen bij de Nederlandse ambassade in Kiev.



Ukraine Plance crash WEB1De pro-Russische rebellen hebben aanvankelijk het neerschieten van het vliegtuig opgeëist, totdat bleek dat het om een Boeing 777 ging met veel mensen aan boord. ''We hebben gewaarschuwd: kom niet in ons luchtruim'', zei de rebellenleider Igor Girkin - een Russische majoor die zich ook wel Strelkov noemt - in eerste instantie.

Strelkov dacht dat het ging om een Oekraïens gevechtsvliegtuig, zoals gisteren ook al het geval was. Het vliegtuig stortte neer achter een afvalberg bij de mijn Progress bij de plaats Torez in de provincie Donetsk. ''Niet in bewoond gebied. Er zijn geen onschuldige mensen gedood'', zei hij in eerste instantie." Op de sociale netwerksite VKontakte meldde hij trots dat een vliegtuig was neergeschoten. Inmiddels is deze post verwijderd. Dat geldt ook voor diverse Russische media die aan het schrappen zijn geslagen toen bleek dat het om een Maleisisch burgervliegtuig ging.

Vervolgens werd beweerd dat ze niet in staat zijn een vliegtuig op tien kilometer hoogte met een raket te raken. "Wij hebben simpelweg niet zulke luchtafweersystemen." Dat wordt ontkend, maar op 29 juni wisten rebellen een basis van het Oekraïense leger in handen te krijgen met de luchtdoelraketten van het type Buk. Het is onbekend hoeveel van zulke raketsystemen ze nu bezitten, maar bekend is wel dat de raketten tot 25 kilometer komen, dus 2,5 maal de hoogste waarop het Maleisische vliegtuig zat.

De rebellen beweren de zwarte dozen van de Boeing te hebben gevonden. Ze willen die naar Moskou sturen. Het Russische persbureau RIA Novosti legt de schuld voor het neerschieten van het vliegtuig bij het Oekraiense leger, althans dat hier gebruik is gemaakt van het luchtafweersysteem Buk dat in bezit zou zijn van het leger.

De Russsiche luchtverkeersdienst Rosaviatja wijst er op dat het luchtruim boven Oost-Oekraine open was en dat de verantwoordelijkheid voor de veiligheid geheel in handen lang van de Oekraiense luchtverkeersleiding. ''Het vliegtuig heeft geen contact gehad met onze verkeersleiding in Rostov'', aldus directeur Alexander Neradko van Rosaviatja in een interview met tv-zender Russia 24. RIA Novosti meldt dat de rebellen bereid zijn tot een staakt-het-vuren van drie dagen zodat het vliegtuig en de lichamen van de 295 slachtoffers geborgen kunnen worden.

Bronnen: Kyiv Post, The Guardian, RIA Novosti

Geen opmerkingen: