donderdag 3 juli 2014

Porosjenko benoemt nieuwe defensieminister

President Petro Porosjenko heeft Valeri Heletej benoemd als nieuwe minister van Defensie. De 46-jarige kolonel-generaal had tot vandaag de leiding van de veiligheidsdienst van de president en het parlement. Hij vervangt Michailo Koval en is daarmee de derde minister van Defensie sinds de machtswisseling in februari.

Porosjenko benoemde ook een nieuwe operbevelhebber. Luitenant-generaal Viktor Moesjenko (52)vervangt Michailo Koetsin, terwijl Koval de tweede man wordt bij de Nationale Veiligheidsraad. Moesjenko had de leiding over het Oekraïense vredeskorps in Irak. Twee jaar geleden werd hij de tweede man in het hoofdkwartier van het leger en afgelopen mei werd hij dat van de anti-terrorismeoperatie in het oosten van het land.

Het parlement is inmiddels akkoord gegaan met de benoeming van Heletej. De nieuwe minister hield een korte toespraak tot het parlement waarin hij zijn vertrouwen uitsprak in de overwinning. ''En dan houden we een militaire parade in de Oekraïense stad Sebastopol.

Heletej moet een leger zien op te bouwen dat zich tegelijkertijd in een oorlogssituatie bevindt. Ook moet hij de corruptie binnen het leger bestrijden. Er wordt aan getwijfeld of hij dat voor elkaar kan krijgen. De in Transkarpatië geboren was kolonel bij de politie toen hij in 2006 de leiding kreeg van de beveiliging van de president en de kabinetsleden. In 2007 beweerde Heletej dat er een aanslag dreigde op toenmalig president Viktor Joestsjenko, maar bewijzen daarvan zijn nooit gevonden.

Bronnen: Reuters, Kyiv Post

Geen opmerkingen: