donderdag 10 juli 2014

Politieke leiders willen nieuw bestand Oekraïne

De leiders van Rusland, Duitsland en Frankrijk zijn het erover eens dat er een nieuw bestand in het oosten van Oekraïne moet komen. Dat heeft het Kremlin meegedeeld na telefonisch overleg tussen de Russische president Vladimir Poetin, de Franse president François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. De drie leiders willen dat de contactgroep voor Oekraïne snel bijeenkomt.

De nieuwe Oekraïense president, Petro Porosjenko, zegde anderhalf week geleden een eenzijdig staakt-het-vuren met de pro-Russische separatisten in het oosten van zijn land op omdat de rebellen aanvallen bleven uitvoeren op het leger. Sindsdien heeft het regeringsleger diverse steden, zoals Slovjansk en Artemivsk, op de separatisten heroverd. De separatisten trokken zich daarop terug in de regio Donetsk, waar ze de strijd tegen de Oekraïense regering willen voortzetten. Zij lieten Slovjansk na hun vertrek zwaar beschadigd achter. Het is er uitgestorven.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft bij de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in Wenen gezegd dat de waarnemingsmissie in Oekraïne moet worden uitgebreid en na het verlopen van het huidige mandaat in september worden voortgezet. De waarnemingsmissie in Oekraïne telt ruim driehonderd waarnemers uit meer dan veertig landen, onder wie zes Nederlanders.

De OVSE kan volgens Timmermans bij uitstek een rol spelen in de oplossing voor het conflict tussen Rusland en Oekraïne. "Een politieke oplossing blijft de enige uitweg uit het conflict, en het is juist de onderlinge dialoog waar de OVSE in uitblinkt", stelt de minister.

De waarnemers moeten helpen de spanningen in het land te verminderen en dragen volgens Timmermans bij tot het versterken van democratie, het bevorderen van mensenrechten en het verbeteren van de veiligheidssituatie in Oekraïne. "Dat heeft directe gevolgen voor de veiligheid van heel Europa", zegt de minister.

Vorige maand werden acht waarnemers van de OVSE, die waren gegijzeld door pro-Russische separatisten, vrijgelaten. Onder hen bevond zich een Nederlander. De twee teams van elk vier personen hadden een maand vastgezeten. Het Russische ministerie voor buitenlandse zaken heeft vandaag laten weten bereid te zijn om samen met Oekraïense functionarissen de grens tussen Rusland en Oekraïne te bewaken.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: