dinsdag 1 juli 2014

Poetin: Oekraïne doodt doelbewust journalisten

De Oekraïense regering is er volgens de Russische president Vladimir Poetin op uit om journalisten uit zijn te beletten hun werk te doen en zelfs te vermoorden. ''Het doden van journalisten is volstrekt uit den boze. Dat heb ik de Oekraïense president gisteren laten weten'', zei Poetin vanmiddag op een bijeenkomst met Russische diplomaten in Moskou.

De Russische cameraman Anatoli Klian kwam zondagavond om het leven in de provincie Donetsk, waar hij werd geraakt bij een beschieting nabij een eenheid van het Oekraïense leger. Klian was daar samen met een groep moeders die hun zonen terug zouden willen halen van het strijdtoneel. Klian was de derde Russische journalist die werd gedood in Oost-Oekraïne.

Vanmorgen raakte de Russische journalist Denis Koelaga van REN TV gewond toen hij en zijn collega's in de provincie in een gevecht belandden waarbij mortiergranaten werden afgevoerd. Door de schokgolf van zo'n granaat werden de tv-ploeg tegen de grond gesmakt. Het team maakte een reportage hoe de rebellen zich weerden tegen het aanvallende leger.

Maar ook Oekraïense journalisten zijn niet veilig in het oosten van het land. Verslaggeefster Anastasia Stanko en cameraman Ilja Bezkorovajnii van Hromadske TV zouden door pro-Russische separatisten worden vastgehouden in de stad Loehansk.

Bronnen: Itar-Tass, Kyiv Post

Geen opmerkingen: