zaterdag 5 juli 2014

'Poetin is een eikel' nu ook in de kosmos

Het staat letterlijk in de sterren geschreven: 'Poetin is een eikel'. Het is een gebbetje van Oekraïense astronomen die samen met pro-Oekraïense activisten een ster hebben vernoemd naar de Russische leider. 'Putin-Huilo!', zo heet de geadopteerde ster. Huilo heeft verschillende betekenissen in het Oekraïens. De term betekent vrij vertaald 'eikel' of 'ettertje', afhankelijk van hoe je het woord leest.

De ster is door de astronomen 'ingelijfd' via het zogenoemde Pale Blue Dot Project. Wie zo'n zeven euro doneert, krijgt zijn eigen ster. De opbrengsten zijn bedoeld voor een onderzoeksteam dat zoekt naar planeten die veel op de aarde lijken.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Andrei Desjitsja noemde Poetin 'een eikel' toen half juni de Russische ambassade in Kiev door demonstranten werd belaagd. Desjitsja riep op tot kalmte en voegde er aan toe Poetin 'een eikel' te vinden. De week erna werd hij ontslagen als minister. Vervolgens werd de kreet 'Poetin-Huilo' overal in de Oekraïense samenleving teruggevonden, onder meer als tekst op t-shirts.

Bron: NOS.nl

Geen opmerkingen: