dinsdag 22 juli 2014

OVSE vindt menselijke resten op plek vliegramp

Op de plek van de vliegramp in Oekraïne zijn nog menselijke resten aanwezig. Dat heeft de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) gemeld. De bergingswerkzaamheden lijken volgens de OVSE te zijn stopgezet. ''We hebben de aanwezigheid van kleinere lichaamsdelen vastgesteld'', aldus OVSE-woordvoerder Michael Bociurkiw na een inspectie van de rampplek op dinsdag.

De OVSE is sinds vrijdag aanwezig bij de plek van de ramp, een dag na het neerstorten van de Boeing van Malaysia Airlines. De afgelopen dagen zijn veel lichamen en menselijke resten geborgen. Een trein met lichamen kwam vanmorgen aan in Charkiv. In de stad hebben Nederlandse experts een coördinatiecentrum voor de identificatie van de slachtoffers ingericht.

De OVSE sprak eerder van 200 lichamen die zijn geborgen van de rampplek. Volgens Sky News bevestigt de vice-premier van Oekraïene dit aantal ook. Leden van de internationale politiedienst Interpol zijn het identificatieproces van de slachtoffers van de vliegramp. Dat heeft de internationale politiedienst dinsdag gemeld.

In Oekraïne wordt eerst het vooronderzoek gedaan. Het definitieve identificatieproces wordt gedaan in Nederland. Dat kan dagen tot maanden duren. Onder het team van tien specialisten die verantwoordelijk zijn voor het proces zijn drie Nederlanders, waarvan een de leiding heeft.

De eerste lichamen van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne worden morgenmiddag rond 16.00 uur in Nederland verwacht. De eerste vlucht met stoffelijke overschotten landt in Eindhoven, waarna deze naar de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum worden gebracht. Het kabinet heeft morgen uitgeroepen tot dag van rouw. Voor het eerst sinds 1962, toen bij het overlijden van oud-koningin Wilhelmina.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: