vrijdag 18 juli 2014

OVSE krijgt 'beperkt' toegang tot rampplek

De OVSE heeft beperkt toegang gehad tot het gebied waar het vliegtuig is neergestort. Het is een groot rampgebied van 10 kilometer lang, zei een woordvoerder van de organisatie tegen het Russische persbureau ITAR-TASS. De woordvoerder bevestigde dat er in de lucht is geschoten. Morgen wordt een nieuwe poging ondernomen, aldus de OVSE.

Zwitserland, dat momenteel de OVSE voorzit, bevestigde vanavond dat ''lokale, illegale en gewapende groepen'' de waarnemers ''volledige toegang'' tot het rampgebied hebben ontzegd. Zij hadden niet de bewegingsvrijheid die zij nodig hebben om hun werk te doen. Een groep van zo'n 21 waarnemers was vanmiddag zo'n 75 minuten op de plek des onheils.

Waarnemers van de OVSE die op de plek van de vliegtuigcrash in het oosten van Oekraïne onderzoek wilden doen, zijn door separatisten tegengehouden en weggestuurd. De correspondent van de Britse krant The Guardian meldde dat. Een OVSE-woordvoerster liet later weten dat de rebellen bij het incident in de lucht hebben geschoten.

De separatisten werden naar eigen zeggen overvallen door hun komst waar niet met hen over was onderhandeld. Nadat een schot was gelost, verliet de groep waarnemers de plaats. Een van de rebellen zei dat het niet mogelijk was om toegang te verlenen tot het gebied, omdat er geen leidinggevende van de separatisten aanwezig was die daarover kon beslissen.

De internationale politieorganisatie Interpol stuurt binnen 48 uur een rampenidentificatieteam naar Oekraïne. Interpol geeft daarmee gehoor aan een verzoek van Oekraïne. Het Interpol-team wordt bijgestaan door een expert van de ICMP, de organisatie die is opgericht om de slachtoffers van de genocide na de val van Srebrenica te identificeren.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans is vanavond geland in Kiev in Oekraïne. Hij verdedigt daar de Nederlandse belangen in het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17.
Timmermans reisde samen met een onderzoeksteam van vijftien mensen naar Oekraïne. De minister wil met zijn aanwezigheid voor elkaar krijgen dat er vrije toegang komt tot het rampgebied, zodat de onderzoekers hun werk onbelemmerd kunnen doen. Volgens hem is het belangrijk dat er onafhankelijk naar de kwestie wordt gekeken.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: