zaterdag 19 juli 2014

Oproep om 'benadering Rusland te herzien'

De Britse zender Sky News meldt dat premier Mark Rutte en zijn Britse ambgenoot David Cameron de Europese Unie oproepen om haar "benadering van Rusland te herzien''. De reden is dat er bewijzen zijn dat de pro-Russische separatisten het vliegtuig van Malaysia Airlines hebben neergehaald, meldt persbureau Reuters.

De Britse regering heeft de Russische ambassadeur in Groot-Brittannië ontboden. Philip Hammond, sinds deze week minister van Buitenlandse Zaken, waarschuwde Poetin dat ''de ogen van de wereld op Rusland zijn gericht'' om te zien of het land zich houdt aan zijn verplichtingen tegenover de slachtoffers van de vliegramp in het oosten van Oekraïne.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zei zaterdag al dat Nederland "woedend en furieus" is over het gesleep van de lichamen op de plek van de vliegramp in Oekraïne. Een onbekend aantal lichamen van slachtoffers van de vliegramp zou zaterdag met vrachtwagens zijn weggehaald. De lijken werden in zakken op elkaar gestapeld. Dat is te zien op foto's van een Nederlandse fotograaf. De bestemming van de vrachtwagens is onbekend.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kon niet ingaan op de beelden die naar buiten zijn gekomen. Timmermans zei dat het zijn ''eerste prioriteit'' is om de lichamen van de 193 Nederlandse slachtoffers naar huis te brengen. ''De families willen hun familieleden begraven'', zei hij.

Timmermans herhaalde dat Nederland niet zal rusten voordat de schuldigen aan de ramp, of degenen die die mogelijk hebben gemaakt, voor de rechter staan. Hij vroeg in Oekraïne om hulp om "onze mensen'' terug te brengen. Volgens Timmermans zijn Nederlandse identificatie-experts vandaag afgereisd naar het rampgebied in Oekraïne. De bewindsman sprak er met president Petro Porosjenko en premier Arseni Jatsenjoek van Oekraïne. ''De situatie blijft onoverzichtelijk'', zegt Timmermans.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: