dinsdag 8 juli 2014

Oekraïne vraagt in Brussel om 'Marshall-plan'

Oekraïne hoopt op een Marshall-plan om de nijpende situatie in het land het hoofd te bieden. Dat liet het land dinsdag weten op een donorconferentie in Brussel. In eerste instantie zoekt Kiev financiële hulp voor het zuidoosten van het land, waar al twee maanden wordt gevochten.

Het land lijdt onder een 'ongekende agressie die door Rusland is geïnspireerd', zei vicepremier Volodimir Groisman bij de opening van de conferentie tegen vertegenwoordigers van de EU en haar lidstaten, donorlanden en internationale instellingen. Het gaat daarbij niet alleen om militaire agressie van pro-Russische separatisten, maar ook om economische druk vanuit Moskou, strafmaatregelen en een forse verhoging van de Russische gasprijs.

Kiev heeft al 12,3 miljard euro toegezegd gekregen van het Internationaal Monetair Fonds en 11,1 miljard van de Europese Unie, maar dat is niet genoeg, aldus Groisman. Zijn regering legt dit jaar een noodplan voor 2014-2016 voor op een vervolgconferentie.

Ondertussen vraagt Kiev om financiële en technische steun voor Oost-Oekraïne om de grenzen met Rusland te versterken, vluchtelingen te helpen en de economie te herstellen als de gevechten voorbij zijn. De conferentie in Brussel was bedoeld om de steun voor Oekraïne beter te coördineren.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: