woensdag 9 juli 2014

Oekraïense legerofficier zit nu in Russische cel

De Oekraïense legerofficier Nadia Savtsjenko blijkt gevangen te zitten in de Russische grensstad Voronezj, waar ze dreigt te worden berecht voor de moord op twee Russische journalisten. Dat meldt tv-zender TSN vandaag. De 33-jarige Savtsjenko, een oorlogsveteraan die in Irak een vredesmissie heeft vervuld, werd door pro-Russische rebellen op dinsdag 17 juni opgepakt in de provincie Loehansk.

Savtsjenko is volgens haar jongere zus Vira nog niet officieel in staat van beschuldiging gesteld, maar er zou voor vandaag al wel een eerste hoorzitting zijn van de rechtbank in Voronezj. In een interview met de Russische krant Komsomolskaja Pravda liet Savtsjenko twee dagen na haar arrestatie weten dat zij haar geweer richtte op het bos van waaruit haar eenheid werd beschoten. ''Ik heb geen idee of ik iemand heb geraakt of niet.''

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken heeft inmiddels officieel geprotesteerd tegen deze ontvoering van een legerofficier. ''De Russische autoriteiten trekken zich niets aan van de internationale regels, maar deze handelwijze getuigt evenmin van enig fatsoen." Een poging om haar te ruilen tegen vier gevangen genomen rebellen liep op niets uit.

''Schiet haar maar dood. Dit is geen mens meer, maar een vijand'', reageerde een lezer van de Komsomolskaja Pravda op de website van de krant, reagerend op het filmpje waarin Savtsjenko tijdens een ondervraging weigert informatie te geven over haar legereenheid. Het filmpje heeft Engelse ondertiteling van de redactie van de Kyiv Post (wel even aanzetten)

Bronnen: Kyiv Post, YouTUBE

Geen opmerkingen: