dinsdag 15 juli 2014

Mogelijk videoconferentie regering en rebellen

President Petro Porosjenko heeft laten weten dat zijn regering direct contact wil met de pro-Russische separatisten in het oosten van het land. Porosjenko onderstreepte dat in een telefoongesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Er is vandaag wellicht een videoconferentie met vertegenwoordigers van Oekraïne, Rusland, separatisten en van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

De separatisten ontkenden vandaag dat ze wapens krijgen geleverd uit Rusland. Een van hun leiders verklaarde  dat de wapens die ze gebruiken, waaronder zware raketwerpers, afkomstig zijn uit de arsenalen van het Oekraïense leger. Kiev heeft Rusland er van beschuldigd de separatisten van wapentuig te voorzien. Dat gebeurde nadat maandag een Oekraïens transportvliegtuig uit de lucht werd geschoten met een raket.

Polen heeft zich ook vandaag weer nadrukkelijk opgesteld achter de Oekraïense regering. Dat geldt ook voor de Verenigde Staten die met nieuwe sancties hebben gedreigd. Anders is dat met Duitsland. Bondskanselier Angela Merkel heeft in Oekraïne kwaad bloed gezet met haar ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin, afgelopen zondag in Rio de Janeiro. Zij liet zich lachend met Poetin fotograferen.

In de Oekraïense media en sociale media wordt intussen gesproken van 'Frau Von Ribbentrop', met een verwijzing naar het Molotov-Ribbentrop Pact, het niet-aanvalsverdrag tussen Rusland en Duitsland. Gevreesd wordt dat Duitsland zich verder afzijdig houdt vanwege zijn economische belangen, zoals ook Frankrijk zich met de levering van een marineschip aan Rusland heeft gecompromitteerd.

Bronnen: NU.nl, Kyiv Post

Geen opmerkingen: