donderdag 17 juli 2014

MH17 volgens Amerikanen uit lucht geschoten

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines die donderdag is neergestort in het oosten van Oekraïne, is uit de lucht geschoten. Dat meldt de Amerikaanse vice-president Joe Biden. Volgens Biden is er geen sprake geweest van een ongeluk, zo meldt Reuters. "Hij is uit de lucht geschoten." Amerikaanse inlichtingendiensten bevestigen donderdag dat het vliegtuig boven Oekraïne met een luchtdoelraket is beschoten, meldt Wall Street Journal. De afkomst van de raket is onbekend.

De Boeing van Malaysia Airlines zou zijn neergeschoten met een BUK luchtdoel-raketsysteem van Russische makelij. Dit systeem wordt onder meer gebruikt door de Russische en Oekraïense strijdkrachten en is ook waargenomen in handen van pro-Russische separatisten in Oekraïne.

Volgens de Maleisische autoriteiten is er geen sprake geweest van een noodoproep vanuit vlucht MH17. Het luchtruim boven het oosten van Oekraïne is niet aangemerkt als oorlogsgebied.

De Russische president Vladimir Poetin gaf de schuld donderdag aan de regering in Kiev. Als die niet een nieuw offensief had gelanceerd in het oosten van het land, was de ramp niet gebeurd, aldus het Russische staatshoofd.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: