woensdag 16 juli 2014

Merkel verzekert Porosjenko van haar steun

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft president Petro Porosjenko in een telefoongesprek verzekerd van haar steun en die van de Europese gemeenschap. "Zij heeft laten weten dat Oekraïne een van haar belangrijkste gespreksonderwerpen is en dat de Europese Unie achter ons staat'', aldus een woordvoerder van de president.

Over de opstelling van Merkel was twijfel ontstaan nadat foto's van een lachende Merkel en de Russische president Vladimir Poetin bij de WK-finale in Rio de Janeiro waren gepubliceerd. Merkel kreeg al snel de bijnaam 'Frau Von Ribbentrop', naar de Duitse diplomaat die in 1939 tot een akkoord met Rusland kwam waarbij Polen tussen beide landen werd opgedeeld en er een niet-aanvalsverdrag werd gesloten.

Merkel en Porosjenko bespraken ook het snel inzetten van waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) op de grens van Oekraïne en Rusland, terwijl de president de Duitse bondskanselier inlichtte over de voortdurende stroom van wapens en rebellen over deze grens.

Ook hadden de twee het over de pogingen van de kant van de Oekraïense regering om tot overleg met de pro-Russische separatisten te komen. De separatisten hebben te kennen gegeven dat zij daar nu niets voor voelen. Porosjenko en Merkel bespraken de mogelijkheid om op het hoogste niveau te onderhandelen, dat wil zeggen: met de presidenten van Oekraïne, Rusland en Frankrijk, aangevuld met de Duitse bondskanselier.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: